esmaspäev, 11. märts 2013

10 päev

Vesi

Vett on Maltal palju, ümberringi suur meri, jama ainult, et see on soolane. Mageda veega probleemid, seda vajavad inimesed, loomad, taimed. Sajab enamasti detsember- jaanuar, siis kogutakse magedat vett kuhu aga saab. Vihmavesi on väärt kraam, kõik katused on selle kogumiseks tööle rakendatud. Võib imetleda inimeste nutikust- igasugu torukeste- pumbakeste ja tünnide süsteemi. Toodetakse ka vett merevee magestamise teel. Joogiks ostad poest pudelivett või mahla vms. Kord saime restoranis pudelivee, sanpellegrino oma aga Eesti pandipakendi märgiga, mis veel 1 EEK maksis !!! Millal meil oli kroon ja kust see pudel siia maailma taganurka sai? :)
Mõned pisikesed orud, mille põhjas peaks voolama loogika kohaselt vesi, on kuivad. Aga taimestik on seal oluliselt teisem, ju on seal ikka mingi niiskus. Ja kasvab pilliroog, mitte nagu meil haprake, vaid ikka korralik jäme ja tugev, kõrgustki 2-4 meetrit.

Põllumehed veavad oma lapikestele vee autokastis- tünnides. Mõni on viitsinud jännata torukeste süsteemiga, igale taimele oma veenire.
Tundub et väetist ja mürki uhatakse ka usinalt, ei usu, et mahepõllundus siin üldse tuttav teema on. Maad vähe, see vähene jube savine, iga taimeke, mis selle kasvama hakkab, on omaette rõõm. Põhilised põllukultuurid, mida õnnestus tuvastada on uba, küüslauk ja oder.

Täna peaks ilmateate järgi sadama vihma aga on sombune, näis kas päeva peale miskit paotab.

Kassid

No neid volaskeid on kõik kohad täis, patseerivad õues, restorani laudade all ja peal, tänavatel, müüridel ja hotelli koridorideski pole neist puudust. Samas ei tunne mingit jubedat kassikuse haisu. Kord õnnestus näha, kuidas üks kass ronis prügikastile ja sinna kaanel olevasse auku oma häda tegi- targad ka kuramused :)

Aga sedasi nagu meil, et tuleks jalge ümber vonklema- nurru lööma, seda nagu pole kohanud. Üldjuhul teevad kohe vehkat. Samas neid siin hoitakse ja toidetakse- kass tundub püha loom olevat.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar